Bulletjournal 2019 in 5 stappen

Sinds het afgelopen jaar houd ik een bulletjournal bij. Het begon in de zomer met een vakantiejournaal die ik al snel op de plank kon gooien omdat de vakantie niet door ging en toen ben ik begonnen in een ander boekje om mijn to-do’s en afspraken overzichtelijk te maken. Dat werkte zo fijn dat  ik ook na de zomervakantie hiermee door ben gegaan. En nu is het boekje (bijna) vol dus tijd voor een nieuwe! Hoe ik dat aanpakte lees in deze blog.

Vakantiedagboek

Voor de komende zomer, we wisten voor het eerst ruim vooraf waar we naar toe zouden gaan, maakte ik als voorbereiding op die vakantiebestemming een vakantiejournaal. Een reislog, een dagboek, een mini foto album. Hoe je het noemen wilt. Het was leuk om gevonden informatie en mogelijke activiteiten vast in op te schrijven en zo heerlijk uit te kijken naar de vakantie. Leuker dan een voorgedrukt boekje met alleen letters en lijntjes!

Helaas viel die vakantie behoorlijk in het water en eindigde dat boekje op de plank. En toen besloot ik een bulletjournal te starten. Om overzicht te krijgen in wat ik moest doen én een verslag te maken van de totaal andere soort vakantie die het werd. Op instagram heb ik daar pagina’s uit gedeeld. Dat boekje is bijna vol en in deze blog vertel ik je hoe ik mijn journal voor 2019 aan het maken ben.

BuJo hype

Tegenwoordig is het maken van eenbulletjournal, een BuJo, een hele hype. Op Pinterest en Instagram zijn duizenden voorbeelden te vinden. Een bulletjournal is een soort agenda / planner waarin je overzichtelijk bijhoudt wat je moet doen; to do’s, en waarin je zaken bij kunt houden; zogenaamde ‘trackers’. Er zijn mensen die dat heel eenvoudig houden, korte lijstjes met symbooltjes (key’s), en mensen die daar hele kunstwerken van maken; artjournals.

Voor mij is het een combi geworden. Overzichtelijke pagina’s met mogelijkheid voor diverse lijstjes per week én per week ruimte om een verslag ervan te tekenen, schrijven, plakken, enz.

Hoe kom je van een leeg boekje naar een werkend bulletjournal?

In 5 stappen een bulletjournal

Ik heb er inmiddels een manier voor gevonden om zo’n bulletjournal te maken en omdat de vraag een paar keer kwam hoe ik dat aanpakte, hierbij mijn 5 stappen:

Stap 1: kiezen

Er kan ontzettend veel in een bulletjourna. Van persoonlijke pagina’s met info, wensen, gelezen boeken, bekeken films, maand-week-dag overzichten en nog veeeeel meer tot zakelijke pagina’s met doelen, financiële overzichten, resultaten, enz. Echt te veel mogelijkheden om op te noemen maar wil je een overzicht dan is hier een lijstje te vinden

Stap 1 is verzamelen en kiezen: wat wil jij bijhouden? Wat is interessant? Wat vind je leuk? Hiermee bepaal je ook het doel van je BuJo. Is het een gezellig boekje of wil je ergens aan werken? Wat de oorspronkelijke bedoeling van een BuJo is overigens.

Maak je eigen lijstje met wat je zou willen. Maak het niet te veel. Wat ga je echt bijhouden?

Ik kies ervoor om mijn BuJo voor 2019 zowel privé als voor mijn eigen bedrijf te gebruiken. Dat is me het afgelopen half jaar goed bevallen. Persoonlijke pagina’s en zakelijke pagina’s wisselen elkaar dus af.

Stap 2: indelen

Toen ik wist wat ik erin wilde ben ik dat in het boekje gaan indelen. Met mini-sticky-notes heb ik die indeling gemaakt. Eerst op een vel papier en daarna in het boekje zelf. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor puur agenda items. Mag je helemaal zelf bepalen. In mijn eerste bujo heb ik uiteindelijk een aantal ‘verzamelpagina’s’ achterin het boekje gedaan en voorin puur de agenda-items.

 

Na het indelen in het boekje nog een beetje puzzelen. Sommige zaken heb ik samengevoegd en ook wat verwijderd. Tot ik tevreden was!

Stap 3: ‘ontwerpen’

Toen ik de indeling rond had kwam de indeling of het ontwerp van de pagina’s zelf. Daarmee kan ik, door de indeling met de stickynotes, lekker daar beginnen waar ik zin in heb of wat nodig is. Ik begon deze keer gelijk met de agenda-overzicht per week (de weekly-spread). Handig want qua planning komt week 1 er al weer snel aan en de rest van later, in de kerstvakantie bijvoorbeeld. Ik heb op Pinterest al veel indelingen voor een weekly-spread gezien en afgelopen maanden beviel deze mij heel goed, ik zet de indeling eerst op met een zacht potlood dat eenvoudig uit te gummen is:

 

Per dag een kolom om afspraken en taken in te zetten, een hokje om het weer, een woord of iets anders per dag in te zetten en ruimte voor to-do’s zowel privé als zakelijk in te noteren. En een kleine ‘habit tracker’. Ik wil meer bewegen en bijvoorbeeld vaker vrij-tekenen en door dit bij te houden krijg ik inzicht en stimuleert het me. Wat is er fijner dan iets te kunnen afvinken…

In deze blog het voorbeeld van de monthly- en weekly-spread maar natuurlijk maak ik zo ook de andere pagina’s. En ‘steal like an artist for inspiration’ er zijn zoveel mensen die van alles al hebben uitgeprobeerd. Als je het lastig vind iets te ontwerpen zijn er echt genoeg voorbeelden te vinden. En….. het moet vooral bruikbaar zijn! Mooi is wat mij betreft tweede rang. Oefening baart nog steeds kunst dus je zult ook zien dat het steeds makkelijker gaat. En heerlijk toch: elke week weer een poging.

Stap 4a: de stift!

Als ik tevreden (genoeg) ben over de geschetste indeling dan pak ik m’n stift of fineliner en lineaal en dan volgt even een precies werkje. Of zover dat lukt dan. Ik heb inmiddels een aantal varianten die ik prettig vind en varieer soms elke maand met een indeling. Of elke week als ik zin en tijd heb.

En gelijk nog een extra tip wat betreft stiften en ander tekenmateriaal: maak in ieder geval een test-pagina voor je stiften. Sommige materialen zie je door je pagina heen, sommigen ‘bloeden’ zelfs door op de volgende pagina. Handig om ergens te testen waar dat niet erg is….

Stap 4b: versieren & inkleuren

Als alle lijntjes staan, soms wat scheef en vast ergens een foutje, begint het ‘versieren’. Met verschillende lettertypes namen van de dagen en maand opschrijven.

Veel BuJo ‘spreads’ hebben prachtig tekenwerk. Helemaal prima als je dat wilt en kunt. Voor mij is het niet het belangrijkste maar ik vind het leuk om een en ander uit te proberen. Als m’n indeling van de pagina bevalt, ik heb er zin in en tijd voor en er is ruimte op het blad dan kan ik er een plaatje bij tekenen of een quote opschrijven. Voor januari bedacht ik een thema: winterbomen. Leuke voorbeelden zijn online te vinden en uit een heerlijk boek: ’20 ways to draw everything’. Ik zet het eerst weer met potlood op en dan komt fineliner en kleur pas.

Leuke versiering maar voor mij vooral ook een teken-oefening.

En als ik helemaal zin heb pak ik stiften, potloden of (water)verf en kleur ik lekker in. Soms doe ik het zelfs pas als de week er is of al voorbij is. Allemaal niet belangrijk voor het doel maar gewoon als ik er zin in heb.

Stap 5: gebruiken!

Hoe je een BuJo gebruikt, daarover zijn legio blogs geschreven. Google maar.

Ik werk meestal een paar weken vooruit zodat ik ook echt kan plannen. Deze papieren planning boven de agenda in mijn telefoon (waar alles ook in staat en ik echt niet zonder zou willen) geeft inzicht en overzicht. Ik maak ook graag kleine verslagen per week. Getekend, in woorden of met foto’s en soms plak ik er wat in. Net waar ik zin in heb en tijd voor heb. Soms even snel iets met potlood om later rustig uit te werken.

Naast overzicht en inzicht geeft het maken van een bulletjournal mij rust en ontspanning.

Zelf aan de slag?

Ik hoop je genoeg tips te hebben gegeven om zelf aan de slag te gaan en ben heel benieuwd wat jij er van gaat maken!

Kies dus eerst wat je er in wil en voor welk doel je het journal maakt. Deel dan het boekje in met stickynotes. Past alles, tevreden? Dan Kun je starten met het ontwerpen van de pagina’s waar je voldoende inspiratie en voorbeelden op pinterest en Instagram kunt vinden. Ook is er op Facebook een Nederlandse groep waarin je vragen kunt stellen en ook inspiratie kunt opdoen. Als je met potlood de boel hebt opgezet lekker met stiften of fineliners (of ander materiaal) aan de slag. Na de outlines lekker inkleuren & versieren en tenslotte invullen en gebruiken!

Bekijk vooral ook de lijst met ideeën die ik heb gemaakt:

Laat vooral je resultaten zien, stel je vragen en deel je tips! Mail me of tag me op social media: Instagram, Facebook, Twitter.

Veel plezier!

Laura

Geplaatst in creativiteits tips, Leren tekenen, Nieuws, Visueel werk, Vrij werk en getagd met , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *