‘Change’ in de challenge (w43 – met quote-poster)

Pfff de 52-weken-teken-challenge, ik houd vol maar ben op zoek gegaan naar hoe ik hem voor mezelf interessanter kan maken. Hoe ik wat meer heb aan de tekeningen die ik daarmee maak. Hoe anderen (jij bijvoorbeeld) daar iets aan hebben. En hoe ze iets meer zeggen over mij en mijn werk. Want elke week een blog met vrolijke tekeningetjes is een leuke oefening maar het laat elke week iets zien op diverse social media wat niets zegt over mij of mijn werk. En dat kan anders!

Change

En daarmee kwam ik (met wat hulp) op het idee om de opdrachten voor mezelf een exta uitdaging te geven, namelijk een dimensie aan de opdracht toevoegen. Mijn interesse ligt bij verandering. Noem het (organisatie) ontwikkeling, innovatie, anders werken/denken/doen. Dus in de tekeningen voor de challenge vanaf nu dus ‘iets’ met verandering erin. En doorgaan met de andere kleuren of stijl zoals ik in week 42 startte. Dat ook. Wordt nog best een uitdaging!

En dus opdracht van de challenge van deze week; koffie, thee en drankjes. Wat heeft dat met verandering te maken? Het bracht mij bij een uitspraak die ik rondom verandering vaak herhaal:

Change happens one conversation at a time

Verandering gebeurt in één gesprek per keer”

 

Kennis delen

Koffie en thee (of allerlei andere drankjes) zijn prima middelen voor een gesprek en bijna altijd voor handen. Ik drink vaak en veel kopjes met collega’s om (door) te praten over ideeen en vraagstukken en hoop dan altijd een beetje inspiratie mee te geven, een nieuw zaadje te planten of te helpen groeien. Of zelf nieuwe ingrediënten op te doen. Voor mijn eigen bedrijf doe ik dat eigenlijk veel te weinig.

Laatst wel, toevallig, toen vroeg iemand via via of we een kop koffie konden drinken om  kennis te delen over tekenen en ondernemerschap. Super leuk om te horen hoe anderen ondernemerschap aan (willen) pakken en om te kunnen vertellen hoe ik dat heb gedaan. Het zette mij ook weer aan het denken wat ik verder wil. Zo zie je maar, de impact van een kop thee (of koffie); nadenken over- verandering!

 

Koffie- en theehuizen

En dit is van alle tijden. Wist je dat vanaf 1650 koffie en thee invloed hadden op verandering? Bekijk de TED-talk van Steven Johnson genaamd “Where good Ideas come from” maar eens. Daarin verteld Johnson dat koffiehuizen sinds hun ontstaan een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van Engeland bijvoorbeeld. Deels vanwege dat men überhaupt koffie ging drinken in plaats van de enige optie destijds; wijn en bier want water was niet veilig. De hele bevolking was dus eigenlijk de hele dag dronken tot de komst van koffie- en theehuizen. Dat vanaf die tijd innovatie in Engeland opbloeide kwam dus door de introductie van thee en koffie. Ook de bouw van de koffiehuizen was een belangrijke verandering, er werden ruimtes ontworpen waar mensen van verschillende achtergronden en met verschillende kennis hun ideeën uitwisselen. Hier pruttelde de ideeën en was een bakermat voor nieuwe uitvindingen en innovaties. Niet dat het nu allemaal direct in zo’n koffiehuis ontstond tijdens een kopje koffie, vaak zijn goede nieuwe ideeën een optelsom van dingen die we van anderen hebben geleerd en gehoord. Kennis overdracht. Jonson pleit in zijn Ted talk voor koffiehuis-achtige situaties op kantoren. Ontmoetingsplekken die niet al te georganiseerd zijn en waar men elkaar kan ontmoeten en kennis en ideeën kan uitwisselen.

 

Koffieautomaat

Die plekken zijn er op kantoren, in het klein, soms al, want wie heeft er geen koffieautomaat ergens staan? De kunst is om daar het gesprek te laten ontstaan. Niet al te veel georganiseerd maar een klein duwtje in de goede richting kan natuurlijk altijd helpen. Bij ons op kantoor gebruiken wij de koffie automaten als plek om een gesprek te starten. Er hangen posters op met vragen over onze organisatieontwikkeling. In dit geval heel directe vragen maar dat kan ook veel algemener. Bijvoorbeeld met bovenstaande poster. Hang hem op (de pdf downloaden om te printen doe je hier) of bij het koffieapparaat en het is gelijk aanleiding om in gesprek te gaan. Maar een andere poster mag natuurlijk ook. Welke vraag, quote of andere tekst zou jij ophangen? Al zin in een kop thee of koffie? Leuk om er eens over door te praten!

Heb een fijne week!

P.S. 1 Grappig dingetje: bovenstaande tekening maakte ik met Sketchbook op de iPad. Daar zit een optie op om te ‘filmen’ wat je doet. Hier ‘the making of #52wvv_week43

P.S. 2 Gebruik je de quote-poster? Super, en dan vind ik het heel tof om daar een foto en je ervaringen van te ontvangen. Mag via alle social media kanalen en tag je mij dan? 😉 of … vertel het me tijdens een kop thee…

 

Geplaatst in Creatief denkwerk, Downloads, Nieuws, Visueel werk, Vrij werk en getagd met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .