Creatief na je vakantie door te blijven ontspannen, ontdekken en ontmoeten.

Vakantietijd, eindelijk rust, geen bepalende en overvolle agenda, geen oneindige lijst met to-do’s. Ik was er goed aan toe. Een andere omgeving, nieuwe voorwerpen, ander eten, andere bezienswaardigheden en activiteiten in een totaal andere dagindeling. Nieuwe mensen ontmoetten en een flinke stapel boeken lezen. Dat was mijn vakantie.

Ingrediënten voor creativiteit

Ontspannen, ontdekken en ontmoeten zijn ook belangrijke ingrediënten om creativiteit te bevorderen. In je vakantie ben je dus al automatisch goed bezig met creativiteit!

Tijdens de vakantie deed ik een aantal nieuwe ideeën op en noteerde ze in mijn journal om na de vakantie uit te werken. Bij 1 idee had ik zelfs zoveel inspiratie dat ik er zelfs meteen mee aan de slag ging. De creatieve energie stroomde lekker zal ik maar zeggen.

Hoe nu dat ontspannen, ontdekken en ontmoeten, en daardoor de creativiteit in je werk, vast te houden? Ik heb het eens gelezen over en op een rijtje gezet wat ik zelf zoal doe én ontdekte dat ik er best weer even aandacht aan kan besteden om die 3 elementen  weer op een goed niveau te brengen. 

Ontspanning inbouwen in je werkweek

Funest voor creativiteit zijn (werk)stress en vermoeidheid, ontspanning en geluksgevoel daar tegenover twee belangrijke voeders van creativiteit. Want hoewel onderzoeken uitwijzen dat een beetje stress kan zorgen voor focus, creativiteit en extra inspanning is het niet hebben van stress op vele gebieden beter voor ons lijf en brein. En we zijn nogal gestresst met z’n allen. Wel 14% van de werknemers ervaart stress-klachten. Beter stressvrij dan de kans op chronische stress zeg maar. En om (chronische) stress te voorkomen is ontspanning weer belangrijk (en nog een paar dingen maar dat voert te ver om hierop in te gaan).

Hoe houdt je die ontspanning vast als de agenda weer heerst en de to-do lijst weer groeit? Belangrijkste is om jezelf een goede werk-hygiëne aan te wennen. Ik vond daarvoor zelf inspiratie en tips in het boek ‘Grip, het geheim van slimmer werken’ van Rick Pastoor. Plan je activiteiten, creëer een extern-geheugen met een goede to-do lijst en beschouw mail niet als je core-business. 

Micropauzes

Daarnaast kun je elke dag een aantal rustmomenten in je werkdag inplannen. Bijvoorbeeld; 

  • Plan je agenda niet vol, laat ook niet toe dat anderen dat doen. 
  • Neem écht pauze, je hebt recht op een korte pauze in de ochtend en middag, neem je die ook? 
  • Neem micro-pauzes, gewoon tussen de bedrijven door. Luister naar een muziekje, staar even uit het raam. Drink dat ene kopje koffie of thee met aandacht. Doe je ogen een paar minuten dicht, een ademhalingsoefening. Mijmer- of suddertijd…hersteldtijd, geef het een naam.
  • Teken wat op een hoekje van je notitieblok of bij de aantekeningen die je net maakte bij een overleg. Niets bijzonders of moois, even gedachteloos. 
  • En je lunchpauze; ga naar buiten, wandel een stukje of ga lekker ergens (buiten) zitten. Weet je dat je met 20 minuten (in de natuur) al fysiek ontspannend effect hebt? Je bloeddruk schijnt te verlagen en stress verminderd. Dus waar was dat parkje?

Niet alleen momentjes in je werkdag maar ook in je werkweek een paar goede momenten van ontspanning inplannen is belangrijk. Je kunt niet ontspannen als je agenda van half negen tot vijf vol staat met afspraken: de boog kan niet altijd gespannen staan… 

Zorg dat je in je werkweek wat blokken hebt waarin geen afspraken of vaste activiteiten staan. Nu is dat voor een kantoor-baan of ‘eigen-baas’ wellicht makkelijker dan als je voor de klas staat of ‘aan het bed’. Maar ook daar is vast een moment in de week te vinden. Maak afspraken in je team over het vinden van deze balans. Je pauzes goed benutten voor ontspanning worden extra belangrijk, en denk aan die micro-pauzes! Download deze mini-poster en hang hem op op zet hem op je bureaublad van je computer, enz.

Realiseer je, uit een overleg komt 9 van de 10 keer een actie. Zorg dat je daar ook ruimte voor hebt. Ik heb bv elke werkdag aan het einde van de dag een uur geblokt om taken af te ronden te lezen, mijn agenda en to do lijst voor de volgende dag in beeld te brengen óf dat ene extra spoed klusje te kunnen doen. Zo rond ik mijn dag rustig af, ga ik met een goed gevoel naar huis en begin ik de volgende dag weer met overzicht.

En lukt het slecht om tijdens je werk rusttijd in te bouwen (ga dan ook een gesprek aan met je leidinggevende/team) zorg dan dat je na je werk tijd voor rust en ontspanning hebt. Plan wekelijks sporten of wandelen in. Plan een avond vrij van enige verplichtingen en ga lekker in bad of op de bank liggen met een goed boek of je oren. Wat jouw ontspanning geeft.

✏️ op een stickynote schrijf ik op wat ik deze week gaat doen voor wat rust in mijn werkdag. Ik plak deze op mijn notitieboekje, duidelijk in zicht, op en noteer in m’n agenda aan het einde van de week om eens terug te kijken of het gelukt is (en gelijk een nieuw plannetje voor de volgende week te maken). Wat ga jij doen?

Ontdekken

Nieuwe plaatsen ontdekken, andere culturen opsnuiven. De nieuwe prikkels maken dat onze hersenen nieuwe verbindingen aangaan en daardoor kun je tot nieuwe inzichten komen. Oke, hoe doe je dat op je werk:

  • Bezoek eens een andere afdeling in je organisatie.
  • vraag een rondleiding in een ander bedrijf.
  • Loop eens een dag mee in een ander bedrijf (van je vriend, buurman, familielid…).
  • Loop eens mee of val eens in in een ander team. Freaky-Friday is daar een leuk initiatief in. Wissel een dag van functie, afdeling of klas of…. vul maar in. 
  • Wandel in de pauze eens een ander rondje of het vaste rondje de andere kant om.

En lukt dat binnen je werk niet, doet het dan buiten je werk. Ga op pad, neem een andere weg naar je werk, reis op een andere manier, loop aan de andere kant van de weg (mits dat niet gevaarlijk is natuurlijk). Lees en boek of artikel in een tijdschrift en waan je even ergens anders. 

Weet je dat zelfs al plannen maken voor een bestemming dit effect heeft? Dus die stedentrip (kan ook dicht in de buurt zijn bv je eigen stad), ook al heb je hem nog niet gepland, vast lekker induiken prikkelt je brein ook al!

✏️ ik schrijf op het blaadje er bij wat ik deze week ga doen om iets nieuws te ontdekken. En wat ga jij doen?

Ontmoeten

Bij elk van de bovenstaande activiteiten ontmoet je ook weer nieuwe mensen. En dat levert altijd nieuwe informatie op voor je brein. Dus dat lijstje werkt ook voor ontmoeten. En er is natuurlijk nog meer mogelijk. 

      

  • Maak eens nader kennis met die collega die je niet zo goed kent, tijdens je koffie -of lunchpauze bijvoorbeeld. 
  • Schuif eens met lunch aan een andere tafel. 
  • Of nodig die nieuwe collega uit voor een kop thee of een korte wandeling (en laat gelijk de leuke plekjes buiten zien).
  • Ga naar een (netwerk)evenement, congres, lezing, beurs.
  • Volg een workshop of training. 
  • Wordt lid van een (online)netwerk.
  • Praat op een borrel met andere mensen dan die je al kent.
  • Ga werken in een koffiezaak of samenwerkplek.
  • Doe vrijwilligerswerk.

Probeer in die ontmoeting ook echt iets van iemand te weten te komen of leg eens een idee voor, pitch waarmee je bezig bent. Het levert altijd iets verrassends op of een inzicht voor jezelf of de ander.

Ook kun je die ontmoeting zelf meer organiseren, organiseren ja. Plan eens een kennismaakmoment, een kwartier is al genoeg. Ik heb in het verleden nog wel eens halve uurtjes ‘kennismaakmomentjes’ georganiseerd;

  • We prikten een moment, 15-30 minuten en stuurden een open uitnodiging aan de organisatie (via het intranet, een nieuwsbrief, doorstuur uitnodiging in de agenda) 
  • We kozen een energizer (even loskomen van het werk), een kennismakingsoefening en de ruimte om kennis te delen door vertellen waar je naar op zoektocht mee bezig bent.

Nu ik dat zo aan het opschrijven ben bedenk ik me dat ik dat gauw weer eens moet gaan organiseren

✏️ ik schrijft het op m’n stickynote erbij … Kennismaakmomentjes organiseren!

Jouw stap op jouw manier 

Hoe je de creativiteit van de vakantie vast kunt houden zit hem dus in het blijven prikkelen van je brein met nieuwe plekken en mensen en het nemen van rust. Tja dat is nou net waar je vakantie voor neemt zul je zeggen… maar het kan dus ook daarbuiten en zijn meestal nog leuke dingen om te doen (al wordt niet iedereen blij van alles hierboven, zoek wat nét buiten jouw comfortzone ligt, de stap die jij kunt zetten.

Overigens, als je tijdens je vakantie enigszins verbonden blijft met je werk ben je na de vakantie makkelijker in staat om te schakelen. In de vakantie een beetje sudderen op dat project waarmee je bezig bent terwijl je lekker ruimte in je hoofd hebt én nieuwe inspiratie op doet is dus best een goed plan. (Dus gá je nog op vakantie….). 

En plan die brainstorm voor je project in de eerste twee weken na je vakantie en lift nog mee op je creatieve mindset van de vakantie. Na twee weken is die helaas weer over. Maar wellicht kunnen met bovenstaande tips die periode verlengen of weer terug ‘opladen’. En als je de luxe hebt: werk de eerste week na de vakantie nog niet hele dagen. 

✏️ Mijn acties deze komende tijd:

 

Succes en veel plezier!

Laura

 

P.S. Op de hoogte blijven als er een nieuwe blog komt? Meld je aan voor mijn TIP-mail.

Oja,
Ik stel deze tips samen op basis van mijn ervaring en wat offline en online-speurwerk. Het is mijn blik op het onderwerp, mijn idee. Doe ermee wat je denkt dat goed is. Daar waar ik het ergens gelezen heb vermeld ik de bron via een aanklikbare link in de tekst. Opbouwende opmerkingen en aanvullingen, jouw blik hierop hoor ik graag. Vind je mijn tips niks, meld je dan af en lees ze niet meer, puur negatieve reacties verwijder ik toch. Vind je de tips nuttig en leuk? Stuur ze dan vooral door!
De plaatjes in deze blog mag je ook gebruiken mits je erbij vermeld dat ze van mij zijn. Tag me in Social media, leuk om te zien waar ze hergebruikt worden.
Geplaatst in creatief in je werk, creativiteits tips, Nieuws en getagd met , , , , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *