Boeklancering Let’s Ynnovate – en hoe gaaf het was om aan mee te werken

Stuiter de stuiter. Wat een avond was dat donderdag. Ondanks dat ik echt bek af was viel ik gisteravond niet gelijk in slaap.

Hoe begon het? 14 december precies een jaar geleden kondigden Esther en Fleur van Ynnovate aan dat zij een boek gingen schrijven. Daarvoor reserveerden ze in hun agenda tijd in voor ‘boekweken’. Aan het eind van zo’n week vertelden ze over gevolgen vorderingen in een vlog (zie hun YouTube kanaal). En in één van die weken werd ik gebeld voor een interview. Als Ynnovator van het eerste uur mocht ik ook een steentje bijdragen. Een leuk interview met Esther en de bottom-line was: innoveren? Just do it!

Waaaaah! Laura in het boek…. gave foto van Bart van Hattum

Onder aan het uitgeschreven interview stond nog een grappige tekst “Ook alle visuals in dit boek zijn door Laura gemaakt“.

Huh?

De meest originele manier hoe ik ooit een opdracht heb ontvangen. Oeps, dat waren de dames even vergeten te vragen, hahaha. Natuurlijk zijn we aan de slag gedaan. Esther en Fleur hadden eerst een mooie lijst gemaakt met beelden die ze voor het boek nodig hadden “maar leef je vooral uit”, “als je ergens nog iets aan kunt vullen doe dat dan vooral”. Een heerlijk vrije opdracht. Ik ben aan het schetsen gegaan en deze hebben we op een mooie dag ergens einde de zomervakantie doorgenomen. Dat was super waardevol om samen verder te brainstormen op mijn aanzetten. En te komen tot een beetje 1 stijl, met kleren zonder kleren, met haren zonder haren, kleur, enz. En daarna ben ik aan het digitaal tekenen gegaan. In stukjes en beetjes leverde ik de visuals op via dropbox en keek ondertussen mee hoe een word-document met veel tekst en gele arcering langzaam omgetoverd werd tot het boek wat ik gister in handen kreeg. De vormgeefster Tamara die het boek een groot deel van het uiterlijk mee gaf met de kleuren en vlakverdeling, lettertypes en meer. De foto’s van Bart die van de pagina’s af sprankelen en natuurlijk de plaatjes die uit mijn digitale pen vloeiden. De bewerkingen van Fleur die inmiddels een InDesing specialist is met alles op de juiste plek in het boek te plaatsen. Niet alleen heel gaaf om te zien ‘worden’ maar ook heel handig om te zien waar een visual moest komen, hoe groot, liggend of staand enzovoorts. Ik heb gewoon de hele ontwikkeling en geboorte mee gemaakt en mee helpen maken. Uiteindelijk werden het bijna dubbel zoveel plaatjes als vooraf ingeschat en zelfs de cover mocht ik helpen maken. De dames riepen wat er nodig was en ik ging schetsen. Zo fijn om te horen dat dat heel prettig werkte, dat ik mijn flexibiliteit in hebben kunnen zetten en dat ik steeds snel de juiste snaar te pakken had.

En het is ze gelukt, precies een jaar later ligt het boek er gewoon. Kun je het bestellen bij Ynnovate of zelfs via Bol.com en hebben we gister een geweldige avond gehad. Het boek is echt groot en dik, dat was echt een verassing en zo zie je maar hoe digitaal echt anders is dan een fysiek boek in handen hebben.

Natuurlijk pakten de dames dat weer groots aan. Ik hou er van als mijn ‘plaatjes’ goed gebruikt worden. Nou! Bij binnenkomst een levensgrote visual en in de zaal steekt de cover van het boek bijna 4 meter de lucht in. Later als de boeken op te halen zijn zijn die verpakt in tasjes met ook een van de visuals erop. Wat gaaf om te zien. In de quiz die gedaan wordt zitten ‘mijn plaatjes’ en zelfs op de pennen staat wat. Laura overkill? Hahaha misschien.

Ook heel grappig was dat verschillende mensen míj vroegen iets in hun boek te schrijven…. tekenen. Dat is ook nog een hele kunst hoor! Als jij óóit een boek moet gaan signeren denk daar dan vast even over na….. het scheelt.

Boek gesigneerd voor collega Ynnovator én tekenaar Jurgen Egges

Vandaag werkte het nog wel even door en de komende dagen ga ik natuurlijk bij familie en op  kantoor pronken met dit mooie resultaat. Er zijn nog wel honderden foto’s gemaakt deze avond, hieronder een paar en via de verschillende social media kanalen volgen er vast nog meer de komende tijd.

LinkedIn post van fotograaf Bas van Hattum: Bas, Tamara en ik, we zijn ook apentrots!

https://www.instagram.com/p/Bcu_IKrhJKv/?taken-by=esthervdstorm

Geplaatst in Nieuws, Visueel werk en getagd met , , , , , , , , , , , , .