Rotklusjes? Maak er gewoon een spelletje van!

Week 50 en 51 van de tekenchallenge heb ik voor het gemak weer bij elkaar gegooid, ‘home appliances’ en ‘cleaning supplies’ vond ik wel bij elkaar passen; allebei geen hobby van mij in ieder geval. En in de zoektocht naar de combinatie met veranderen kwam ik, via allerlei omwegen op wat deze blog uiteindelijk is geworden. Ik had bijvoorbeeld kunnen gaan tekenen en schrijven over ‘tips om klusjes in huis leuker te maken’ maar die tips had ik niet en zou ik dus moeten gaan zoeken en van anderen moeten ‘lenen’. Of ik zou een oproep doen à la ‘hoe houd jij die klusjes leuk?’ of ‘wat is er eigenlijk zo leuk aan deze klusjes, leer het mij?’ En dan moeten jullie mij helpen, zou je dat doen deze drukke dagen voor de kerst? Wie heeft daar nu zin in? Ik in ieder geval niet…. Of ‘mijn frustratie klusjes top-10’, nog lekker even zeurend het jaar uit, nee niet echt mijn manier.

 

Spelletje

Ik bedacht mij dat er een spelletje van maken meer bij mij past. Overigens een prima tool om toe te passen bij veranderen of innoveren, hoe je het noemen wilt. Maak er een spelletje van! Gamification heet dat dan of Serious Gaming. Bij een workshop enige tijd geleden kreeg ik daar wat tips over die ik graag met je deel;

Een aantal belangrijke elementen uit een Gamification zijn;

  • duidelijk doel, wat is de challenge?
  • fun !!
  • eigen invulling (autonomie)
  • sociaal (heb het erover, deel resultaten)
  • en iets te winnen!

Wil je meer weten over serious gaming, gamification, enz.? Er is een tof boek geschreven hierover “Game Storming”  van Dave Gray, Sunni Brown en James Macanufo. Het komende jaar wil ik daar ook meer over gaan vertellen, bijvoorbeeld over een aantal spellen die ik heb helpen maken om serieuze (werk) inhoud luchtig bespreekbaar te maken. Dus als je dat interessant vind, blijf mijn blogs volgen!  Maar goed, terug naar de opdracht van week 50 en week 51.

Huishoud-game

Aan de slag met een spel-element bij huishoudelijke klusjes. Het werd de Huishoud-klusjes-game. Kijken wie in het gezin de meeste klusjes doet in een week. Rechtsboven spreek je samen eerst een prijs af. Wat win je als je de meeste punten hebt? En als er klusjes zijn die groot of lastig zijn kun je daar natuurlijk extra punten voor toekennen! Turf achter de letters in de score lijst het aantal keer dat je iets hebt gedaan. Er is ook ruimte voor klusjes die ik niet op de kaart heb gezet, zet die er gewoon zelf bij (een stickynote op het vel erbij en de rest van de letters van het alfabet passen er ook op). Bovenstaand in mijn opdracht verwerkt en zie hier; een lijstje (natuurlijk met plaatjes):

En dit kun je natuurlijk ook weer zelf ‘customizen’ voor andersoortige klusjes, misschien wel je administratie? En moet het met anderen? Nee hoor, jezelf uitdagen is natuurlijk ook een idee! Wel een prijs aan het einde in het vooruitzicht stellen hè! Ook voor jezelf.

Bingo Challenge

Voor wie mij op wat meer media volgt heeft vast gezien dat er een challenge aan de gang is waaraan in meedoe. Over spelletjes gesproken. De BingoChallenge van Ynnovate. De boeklancering van ‘Let’s Ynnovate‘ heeft voor de Ynnovators (overheidsmedewerkers die een Ynnovate training hebben gevolgd) een wedstrijd en de prijs is geen kattenpis: mee naar New York naar het Future Festival. Ik ben flink aan de slag om daar kans op te maken.  De opdrachten staan op een Bingo formulier en zijn heel verschillend. Van het boek aanbieden aan een BN-ner tot een Let’s Ynnovate Taart bakken. En dat allemaal voor 14 januari. Een tof spel, veel lol met de opdrachten, delen op social media en zo lekker spannend maken én een geweldige prijs. Alle ingrediënten dus ik ga ervoor!

Geen stijl

Deze week even geen bijzondere andere stijl, ik had geen inspiratie. Te druk met de challenge en de kerst. Heb jij daarin nog een uitdaging voor mij? De laatste week van 2017 en dus van de tekenchallenge komt er aan, daag jij mij nog even uit?

Voor nu… eerst hele fijne kerstdagen en had je nog niets onder de boom? Download en print de huishoudelijkeklusjes-kaart uit en pak in. Mooi voornemen voor 2018 ook toch?

Geplaatst in Creatief denkwerk, Downloads, Nieuws, Visueel werk, Vrij werk en getagd met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .