Wat ik heb geleerd van de bingo challenge

Toen ik deze blog schreef was het een week geleden, maandag 15 januari: blue Monday. De blog kwam niet af en mijn Monday was zeker niet ‘blue’ (op wat koude vingers na). Ik had even wat anders te doen… de laatste opdracht in de BingoChallenge van Let’s Ynnovate diende zich aan! Geheel onverwacht zat ik in de trein naar Amersfoort met een super gave finisch van de challenge. De rest van de week moest ik er even van bijkomen…

 

Wat was er ook weer aan de hand?

Het zal jullie niet zijn ontgaan, de afgelopen maand deed ik mee aan de bingochallenge van Ynnovate. Rondom de lancering van hun boek ‘Let’s Ynnovate’ op 14 december organiseerden zij een wedstrijd voor de Ynnovator’s, mensen die deel genomen hebben aan hun trainingen. Het ging om een bingokaart met 19 opdrachten waarvoor je punten kon scoren. De prijs was niet mis: een reis naar het Futurfestival in New York in mei. Ik zou eerst niet meedoen maar toen de prijs tot me doordrong dacht ik: dat wil ik wel winnen! En wat in mijn kop zit….

 

Van start

Ik ging niet gelijk van start, dat was een grote fout. Tijdens de lancering van het boek dacht ik ‘ach laat dit maar voor een ander zijn’. Ik was druk geweest met boeken signeren en feest vieren. Ik had daar natuurlijk de nodige selfies met geïnterviewden moeten maken natuurlijk, een van de punten-bommetjes opdrachten van de bingo! Na een week bijkomen van de boek lancering (ja ook voor mij was dat een enerverende avond waar ik fysiek nog een paar dagen last van heb gehad) bedacht ik mij dat de prijs toch wel heel erg gaaf was en New York nog op mijn bucketlist staat. Dus ‘why not give it a try!’ Een van de opdrachten was “lanceer het boek in je organisatie” en een andere “ga met zoveel mogelijk mensen op de foto met het boek”. Ik zag daar kansen voor tijdens onze kerstbijeenkomst. Naast een paar keer op het podium te hebben gestaan om met het boek op de foto te gaan met zoveel mogelijk collega’s heb ik de hele kerstborrel bijna 100 collega’s het boek in hun handen geschoven. Veel leuke reacties en natuurlijk wilde mensen meewerken. En toen ging het eigenlijk los, vanaf 22 december ben ik echt gaan brainstormen (Ynnovate style) En hield ik een administratie bij van alle opdrachten en ideeën. Hard werken hoor!

Mijn inzending voor “organiseer een boeklancering op kantoor” Bijna 100 collega’s verteld over het boek en de challenge.

Geleerd: dit doe volgende keer (wel) om te winnen

Ik heb natuurlijk een en ander geleerd van deze Challenge en hier zijn mijn tips voor een volgende keer of voor jou:

 • Begin meteen, en begin met de lastigste dingen eerst. Die kostte namelijk het meeste tijd en moeite en die tijd heb je nodig. Bijvoorbeeld in de krant komen lukt je niet in de laatste week (zonder fantastische connecties).
 • Betrek ook meteen zoveel mogelijk mensen.Het was de pech van de kerstvakantie die net was begonnen en kon daarom pas in de laatste week mijn collega’s echt inschakelen. Die hebben mij nog op een paar briljante deeën gebracht. Bijvoorbeeld een ex-collega die in Hongkong woont. Maar ook een connectie om echt in de krant of op tv te komen. Helaas pindakaas, dat had ik voor de kerst moeten regelen.
 • Voer opdrachten ook snel uit , zeker als het een creatief idee is : een ander kan dit ook bedenken . En wie het eerste post heeft het meeste kans op bonuspunten. Dit leidde soms tot grappige reacties van de mede-strijders en ook kleine frustraties bij mij als ze me voor waren.
 • En dat brengt mij op de volgende: een opdracht zoals contact leggen met mensen die je niet kent: gewoon gelijk doen. Niet wachten tot het einde. Dit was een een punten om die ik heb laten liggen.
 • Van het begin af aan samenwerken, zoek iemand die al veel ziet waarmee het contact makkelijk is. Ik vond zelf dat bij een duo-schap je de opdrachten ook echt samen zou moeten doen, dat was helaas niet het geval, en als het mag moet je dat natuurlijk doen! Ilse en Femke deden hiermee een super zet. Nog een voordeel van duo-schap: je viert het samen!
 • Bewaar een aantal punten voor het eind, die eindsprint kun je nodig hebben. Bijvoorbeeld om je tegenstanders in de waan te laten dat ze winnen hahahaha. Ik krijg in ieder geval goed de zenuwen toen Ilse en Femke laatste vrijdag nog zeven selfies posten en een vette taart hadden gemaakt.

de gave taart van Femke en Ilse waarvan ik het wel even benauwd kreeg….

 • Realiseer je dat je je gezin en je gewone sociale leven voor een tijdje op een zacht pitje moet zetten en de regel voor daarna iets omdat weer goed te maken :-). En als het kan: zorg voor een paar dagen vakantie aan het eind! :-). En vergeet serieus aan het werk gaan maar… X-)
 • Dat brengt mij nog op een tip die niets met het winnen te maken heeft maar wel met de rest van je leven: maak een goede ‘To Do’ lijst met wat je óók nog moet doen (gezin, huishouden, administratie, andere taken/bezigheden) want geloof me: je vergeet een heleboel…

Geleerd: dit ging goed

 • Wat mij met de selfies maken wel enorm hielp is contact leggen via social media. Een aantal mensen hebben zowel op LinkedIn, Facebook, Instagram en Twitter bericht van mij gehad. Vanaf deze plek nogmaals excuus voor de Spam… 🙂 het hielp mij wel weer aan een paar punten.
 • Vloggen en selfies maken is nou niet echt mijn ding. Mijn poffert hoef ik zelf niet zo nodig in beeld maar ja, alles voor de Challenge. Ik heb kort een aantal dingen opgezocht over vloggen en ben gewoon aan de slag gegaan. Doen, ervaren, misgegaan en dan weer overdoen. Just do it. Tips zijn bijvoorbeeld zorg voor een zich herhalende intro en uit-tro. Begin niet zonder korte inleiding. Houdt pauzes bij opnames als iets fout gaat dat is makkelijker met knippen en plakken. Gebruik muziekjes en versnelde beelden om het tempo er soms in te houden. Knip kleine stukjes stilte of onzinnige tekst/beeld gewoon weg (kill your darlings). Hou je filmpjes zo kort mogelijk. Gebruik titel / tekst . Voor dynamiek: Film vanuit verschillende richtingen. En van bloopers wordt iedereen blij!
 • In contact met de andere ‘ spelers’, er was competitie maar vooral een heleboel lol. ik had natuurlijk gebaald als ik niet gewonnen had, ik had er zo hard voor gewerkt maar ik had het alle andere spelers ook gegund om te winnen. De skype-actie op de laatste dag vond ik ook erg leuk. Met mijn twee grootste concurrenten namen we via skype een filmpje op voor de jury waarbij we even hun taak overnamen en bonuspunten uitdeelden aan iedereen. En hun tickets onder ons drieën verdeelden.

laatste actie met de koplopers: skypefilmpje voor de jury

Wat ik er aan overhoud

Nu weet ik het: een toffe reis naar New York met z’n vijven. Maar toen ik maandag deze blog schreef had ik een rijtje en nog onzekerheid over de prijs. Dit houdt ik er naast een reis ook aan over:

 • Leuke gesprekken met collega’s, familie en vrienden die me hielpen met ideeën, de kracht van de groep en samenwerken weer eens bevestigd!
 • Zien en merken hoe fanatiek en doelgericht ik kan zijn en hoe ver ik mezelf kan uitdagen om dingen te doen die niet altijd even goed bij mij passen (fysiek of qua persoon). Ook al ben ik doodop….
 • Ik heb een enorm leuke avond bij de rugbyclub gehad en ben getackeld door mijn zoon (nog meer dan een week lang fysieke herinnering aan overgehouden)
 • Leuk contact nieuw leven ingeblazen in Hongkong, nieuwe contacten opgedaan en mijn netwerk uitgebreid.
 • Ontdekt hoe behulpzaam mensen natuurlijk zijn.
 • Vlog-ervaring opgedaan die ik verder kan gebruiken in mijn werk en leven
 • Superheld in iMovie geworden X-)
 • Her-ontdekt hoe creatief mijn eigen gezin is, oplossingen voor de opdrachten ‘brengt het boek ver weg‘, ‘biedt het boek aan aan een BN-ner‘ en ‘lees het boek voor op school’ kwamen via hen. En in de uitvoering hebben ze me veel geholpen van filmen tot de nieuwjaarsduik doen.
 • een overvol Instagram- en Facebook-account….

Conclusie

Ik heb een paar weken enorme lol gehad mijn batterij is compleet leeg getrokken en het is nu lekker bijkomen en opladen. De eindstand lag gelijk (39-39), de jury kon en wilde niet op bonuspunten de strijd eindigen en koos voor de mooist oplossing; samen gaan. De challenge had alle ingrediënten van een goede game om te zorgen voor bloedfanatieke deelnemers.

De afgelopen week was ik al flink aan het afkicken van de challenge, ik hoef niet meer continue Facebook en Instagram of Twitter te checken wat mijn medespelers allemaal uitspoken, ik hoef niet op te letten of ik ergens een BN-ner tegen kom of iemand die me in de krant kan krijgen.

Zou ik het nog een keer doen? Ik denk dat ik dan eerst toestemming van mijn gezin moet vragen….. Maar wees gerust, voorlopig éven niet. Ik kan rusten, oh nee… ik kan vast gaan bedenken wat we naast het FuturFestival in NewYork nog willen zien en doen….

View this post on Instagram

Het zit er op… de bingochallenge is nu echt afgelopen en wat een slopend spannend einde! De ontknoping…..Ik dacht een rustige ochtend te hebben met einde ochtend ‘even’ werken. Maar ik kreeg rond 9.10 een appje van de jury met twee coördinaten waar we heen moesten. Uiteindelijk nog een kleine treasure-hunt door centrum Amersfoort (precies tussen Deventer en Haarlem in) en aan het einde een New York-quiz waar we ook bij de laatste vraag nog gelijke stand stonden. 3-3. De laatste vraag was: wie gaat er naar New York. Ik was het eerste met ‘ik’ roepen (ik was de team-spirit even kwijt zeg maar…?). Maar de verassing was dat we alle drie mochten! Woehoe! Rete spannend!!! Even bijgekomen met… een lunch. Nu rustig naar Haarlem terug…… stuiter-de-stuiter….#dank iedereen dje mee hielp in de strijd Mn @carmennolten en @sylvia zonder Instagram. Jullie laatste hulp bracht de stand gelijk! En mijn gezin dat alles heeft moeten doorstaan… vanavond eten we NewYork Pizza! Officieel bericht: “Ilse, Femke en Laura zijn de winnaars van de Ynnovate Bingo Challenge! Beide teams hadden precies evenveel punten gescoord de afgelopen maand door het vervullen van zoveel mogelijk opdrachten rondom de lancering van het boek Let’s Ynnovate! Heel verdiend dus dat ze – na een hele spannende eindsprint – met z’n drieën naar het Future Festival in New York gaan ?” Voor de laatste keer (?): @ynnovate.it Ynnovate.it #letsynnovate #ynnovate #ynnovators #winnen #bingochallenge #NewYork #boekpromotie #opdracht #boeklancering #nogeenpuntjeerbij #wordenjulliealgekvanmij? #hetlooptuitdehand #hetisechtuitdehandgelopen

A post shared by Laura (@lamp_je) on

Geplaatst in Creatief denkwerk, Nieuws en getagd met , , , .

Geef een reactie