Patronen (week 18 52wvv) en droedelen 

Meestal probeer ik patronen te vermijden; niet altijd de zelfde weg lopen, dingen van een andere kant te bekijken en regelmatig nieuwe dingen proberen. Patronen gebruik ik ook weinig in mijn visuals. Althans, in de zin van een patroon zoals een behangetje of zo. De patronen die ik gebruik zijn eigenlijk altijd functioneel. Een randje water of ter opvulling…. vul maar in.


Dus de opdracht van TheRevisionGuide op Instagram deze week ben ik even voor gaan zitten. Het voorbeeld zoals ze geeft is uitdagend, vooral het hoge tempo waarmee  ze dit maakt. Mij lukt het niet! Ook het voorbeeld met een rustig tempo is aan mij minder besteed geloof ik.

Luisteren

Maar de challenge heeft me wel lekker aan het tekenen gezet met iets wat ik vroeger wel deed als ik ergens aandachtig naar moest luisteren: droedelen. Ja dat is een echt woord, doodlen in het Engels. Het is tekenen zonder echt doel behalve hooguit concentratie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je wat je hoort of leest beter onthoudt als je tijdens het luisteren tekeningetjes maakt. Hoe het precies werkt weten ze (nog) niet maar ze vermoeden dat het komt omdat je door het droedelen minder snel of niet afdwaalt in een dagdroom.

Onthouden

Het tekenen van figuurtjes die te maken hebben met de te leren stof helpt de stof beter te onthouden, dat is ook onderzocht. En dat is wat ik zelf nu vooral doe, tekenen wat ik hoor of lees om samen te vatten. En het helpt mij echt focussen en onthouden. Ik visualiseer zo wat ik belangrijk vind. En dat levert een plaatje op wat aantrekkelijker is om nog eens naar te kijken dan (alleen) geschreven aantekeningen of notulen.

Ontspannen

Maar droedelen kan ook juist voor ontspanning zorgen. Denk aan zentangles en mandala’s. Daar zit wel wat meer structuur in dan droedelen maar kan je ook rust in je hoofd geven. Vooral herhalende patronen kunnen daar voor zorgen. Teken-meditatie.

Ontspanning was de challenge van deze week nog niet voor mij, inspanning om zoiets na te maken wel. Daarna ging ik lekker m’n eigen gang verder met patroontjes die ik tegen kwam of zelf verzon. Je bent zo een uurtje verder als je hieraan begint! Tip; begin met een klein blaadje 😉


Lastig dat zelf patronen maken? Nou dat vind ik ook, een tip die ik je kan geven is dat je ook patronen kunt inkleuren. Er zijn talloze tekenboeken voor volwassenen, zentangles en mandala’s te vinden die je kunt printen en lekker in kunt kleuren. Ook heel ontspannen!

Veel plezier weer deze week!

#52wvv_week 18

Geplaatst in Creatief denkwerk, Leren tekenen, Nieuws, Visueel werk en getagd met , , , , , , .