Ingrediënten voor verandering (en twee lekkere recepten getekend)

Er is niet één recept om veranderingen door te zetten, het lukt alleen met een goed samengesteld recept. Afgestemd op de mensen die de verandering handen en voeten geven. Samen met hen gemaakt. Tegenwoordig kun je haast geen plan van bovenaf meer uitrollen, de medewerkers zijn de hoofd-ingrediënten tot succes van aanpassingen in je organisatie. En daar is niet 1 recept voor… sterker, er zijn vele goeroes (top-koks als je wilt) maar geen succes recept voor élke organisatie. En dat gaat er niet komen ook. Bij de thema’s ‘koken en bakken’ waar de teken-challenge van deze twee weken over ging moest ik al snel denken aan het tegeltje dat vroeger bij ons in de keuken hing: ‘ er is nog nooit een kok gevonden die koken kan voor alle monden’. Dit en Flow-magazine waren de ingrediënten voor deze blog.

Geen koks maar ingrediënten

Het gaat er bij deze uitspraak natuurlijk om dat, hoewel je je stinkende best doet, er altijd wel iemand commentaar zal hebben op je recept, iemand het niet met je eens is of letterlijk iemand je kookkunsten niet lekker vindt. En dat is niet erg, zoveel mensen zoveel smaken toch? En dat is natuurlijk ook zo bij verandering. Er is niet één goeroe of methode 1 op 1 in élke organisatie toepasbaar. Ieder organisatie en team heeft zijn eigen cultuur, gewoonten, smaken. En ieder individueel mens leert (veranderd) op zijn of haar eigen manier. Met allemaal andere andere voorkeuren. De een wil van begin af aan meegenomen worden en meebeslissen, de ander laat zich liever leiden. De een wil daarom bijvoorbeeld zelf experimenteren, onderzoeken en ondervinden. De ander wil gewoon horen wat er gebeuren moet en wil aan de slag. En weer een ander vraagt zich af waarover je zeurt, “zo werk ik toch al?” En zo zijn er nog vele smaken en combinaties… neem niet roekeloos een goede kok aan maar stel samen een recept op wat past bij jou organisatie. Misschien zelfs wel op team- of afdelingshoofd niveau.

 

Samen pruttelen

En hoe doe je dat het beste? Door die collega’s te betrekken! Diegene die met de verandering of ontwikkeling aan de slag moeten. Zorg dat je doel duidelijk is, de bedoeling van de aanpassingen en vraag ze dan; ‘wat zou jij doen?’ ‘Wat zou voor jou de reden zijn om mee te doen?”, ‘hoe kunnen we dit aanpakken, wat werkt voor jullie?’ Organiseer niet iets zonder deze doelgroep te betrekken. Een mooi Chinees spreekwoord zei het ook al;

Vertel het mij en ik zal het vergeten, laat het mij zien en ik zal het mij herinneren, betrek mij erin en ik zal het begrijpen.’

En als je samen de juiste ingrediënten heb gevonden ga je deze mixen en proeven (experimenteren, observeren). Laten pruttelen of koken, ….. Elk recept kun je weer een beetje aanpassen. Permanent beta. Samen leren hoe het voor jullie werkt, leren van elkaar hoe het kan. Routines ontdekken en nieuwe zoeken. Afspraken maken en gaan doen! En maak het niet te ingewikkeld… Ik ga jullie hier dus ook niet vertellen hoe het moet. Doe je inspiratie op, er is genoeg te vinden. Maar stem het altijd weer af op je eigen situatie.

 

Challenge Flow-style

Terug naar de teken-challenge, de reden van deze blog. Koken en bakken waren de thema’s van week 48 & 49 dus vandaar termen als ” ingrediënten”  en “bakken” enzo. Zoals jullie inmiddels wel weten probeer ik de tekenchallenge wat interessanter te maken voor mezelf door twee uitdagingen toe te voegen aan het thema van de week: stijl en associatie met (organisatie) verandering. Wat betreft de uitdaging ‘andere tekenstijl en/of materiaal’: deze keer ging ik voor een stijl die je vaak in het tijdschrift Flow tegen komt en heb ik o.a. waterverf in de app Paper53 gebruikt en geen harde lijnen. Via de site van Flow kwam ik op de site ‘They Draw And Cook’. Een site vol getekende recepten. Geweldig en inspirerend voor deze opdracht. Dat werd hoe ik deze opdracht ging aanpakken, geen icoontjes spugen, dat was ik spuugzat, maar een recept tekenen. Leuke oefening en nuttig ook. Een recept komt dan gelijk in mij op: Arretjescake. Een recept dat al heel lang in de familie wordt gemaakt vanaf oktober tot ongeveer maart. Daarna is het te warm en smelt de chocolade in je hand en wordt ‘t een zooitje. Het leuke is dat de huidige generatie bezig is met experimenteren vanaf dit recept. Waar onze moeders hooguit een handje rozijnen toevoegde proberen wij andere toevoegingen: M&M’s, manna, spekjes, kokos, kaneel, zoute koekjes, schuim, ander snoepgoed. Pepernoten had ik ook geprobeerd afgelopen jaar. Maar dat was een mislukt experiment, de pepernoten zogen zich vol met vet en werden daarmee niet zo lekker. Maar manna en bijvoorbeeld cranberry’s gaan prima. Leuk hè. Elke familie-verjaardag in de herfst en winter proeven we weer wat anders. Ik heb dit recept ook gelijk op de site gezet:

recept voor arretjescake op “They Draw And Cook”

En vind je de Flow-stijl een beetje gelukt? Oké en vooruit, Arretjescake valt officieel onder bakken, hier ook nog een kook-recept dat ik afgelopen weekend maakte; Kip Chutney uit de oven. En ja, daar ging wat mis : ongelijke stukken kip in de oven. Dus niet alles even gaar maar wel lekker. Koken is niet echt mijn ding want geboren met twee linker-kook handen en getrouwd met een ex-kok maken mij geen keukenprinses. Een keuken-heks misschien wel. Maar misschien moet ik het gewoon houden bij wat ik beter kan: de recepten uittekenen. Leuk om te doen! Als jij nog een lekker recept hebt….laat me weten!

recept van Chutney-kip op TheyDrawAndCook

 

Lekker experimenteren dus maar, met recepten en ingrediënten en maak er wat lekkers van, verandering van spijs doet eten zeggen ze 😉

PS-1: Oja en voorbeelden van icoontjes over koken en bakken vind je natuurlijk op mijn Pinterestbord ‘Sketchnoting Things’

PS-2: Flowmagazine via welke ik They Draw And Cook heb gevonden en gelijk voorbeelden van de Flow-stijlen.

PS-3: TheRevisionGuide op Instagram voor de tekenchallenge en ook andere deelnemers.

 

Geplaatst in Leren tekenen, Nieuws, Visueel werk, Vrij werk en getagd met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *