How to draw…. papieren vliegtuigjes en perspectief-gedoe

Er rende deze week een jongetje langs mij met zo’n papieren vliegtuig in zijn hand. ‘Woeoeoeoeoemmmm’ zei hij. Gooide het vliegtuigje weg met een zwieper en na 2 tellen zweven lag het op de grond. Hij heeft er vast vaak op zitten oefenen om te vouwen en gooien. Dat deed mijn broertje vroeger ook en die landde nog wel eens tegen mijn hoofd. Irritant. En dat doen  velen met hen, bloedserieus, want er is zelfs een wereld record! 27,9 seconden. Dat redde het vliegtuigje van dit jongetje niet. Die lag na twee seconden op de grond.
Papieren vliegtuigjes, paperplains. Ze zijn leuk om te tekenen en met deze ‘How-to-draw’ kun jij het ook maar….er zit meer oefening in dan je in eerste instantie denkt. Als je wilt variëren in ieder geval!

Wist je dat er al eeuwen lang vliegtuigjes worden gevouwen? Ik niet, ik dacht dat dat pas sinds het bestaan van vliegtuigen zou zijn. Maar de Chinezen waren al met vliegers en dergelijken bezig aan het begin van onze jaartelling. Veel bewijs is er niet van maar het lijkt zo. De eerste papieren vliegtuigjes die nog bewaard zijn, zijn van onze eigen Anthony Fokker. Hij vouwde liever dan huiswerk maken en we weten waar dat toe heeft geleid (bron wikipedia).

Ha, dacht ik, ja daar maak ik een ‘How to draw’ van. Ik vind het zo’n grappig ding om te tekenen.

 

In een tekening

In tekeningen kun je een vliegtuigje gebruiken om verveling of lanterfanten uit te drukken, of een boodschap over te brengen, dan schrijf je bv iets op de vleugels of op de vlieg-route die het vliegtuigje aflegt.

 

Perspectief en dat soort gedoe

Het tekenen van een papieren vliegtuigje, zeker als je bovenstaand voorbeeld volgt (of een van de andere tientallen How-to’s op internet, ik ben echt niet de enige die dat heeft gemaakt), kan iedereen. Ik tekende eigenlijk altijd zoals hierboven. Beetje oefenen, net als met het vouwen. Maar als je dan een andere richting wilt geven aan het vliegtuigje komen ineens die tekenlessen over perspectief weer boven drijven. Hoe zat dat ook al weer…. één lijn verkeerd en het klopt niet meer… raar scheef vliegtuigje…. kijk maar die twee rechts onder. Klopt niet helemaal hè?

Dus lekker oefenen en steal like an artist! Kopiëren is leren! En dan maak jij binnenkort de mooiste vliegtuigjes óp papier.

Have fun!

Geplaatst in Leren tekenen, Nieuws, Visueel werk en getagd met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .