Data visualisatie: hand-getekend

Vrijdag 16 juni deed ik mee aan de training Data-Viz Drawing van Graphic Hunters. Het was tekenen, de hele dag, op een hele ander manier dan ik gewent ben. Leuk en inspirerend! Waar gaat het om bij data visualisatie: om het helder en inzichtelijk maken van data. Dit is echt een vak apart en als je even googled kom je allerlei prachtige voorbeelden tegen.  En zeker niet alleen in diagram stijl maar ook kaarten en andere bijzondere vormen. Het is zoiets als een infographic maar dan minder met een verhaal, meer over de data.(Zie ook Pinterestbord over datavis). Deze visualisaties zijn vaak met de computer gemaakt met allerlei speciale programma’s.

voorbeeld van datavisualisatie

data naar een kaart

prachtige visualisaties van data.

Dear data

Stefanie Posavec, onze trainster, doet dat ook maar dan hand getekend (of vele andere vormen maar dat is een ander verhaal). ‘Dear Data‘ was een analoog data-tekenproject waarbij Giorgia Lupi en Stefanie Posavec, beiden bekroonde informatieontwerpers, die aan verschillende zijden van de Atlantische Oceaan leven elkaar een jaarlang wekelijks een kaart stuurde. Ze verzamelden een week lang persoonlijke gegevens over bijvoorbeeld de dieren die ze zagen, drankjes die ze dronken, verlangens die ze hadden, complimenten die ze gaven of ontvingen en stuurde die als handgetekende postkaarten naar elkaar toe. En werden zo vriendinnen.

‘a week of laughter’ door Stefanie Posavec

de uitleg van de visualisatie (klik op afbeelding voor ’n leesbaar formaat)

De 104 voorbeelden van data visualisatie die dit opleverde zijn gebundeld in een boek en de methode van komen van data tot een bijzondere visualisatie leerde ze ons vandaag.

Aan de slag: kliederen met houtskool 

We mochten eerst even  lekker loskomen met verschillende vormen, maten, toon, tekstuur, oriëntaties en locaties waarin je data kunt weergeven. Kleur is ook een variant maar omdat we met houtskool aan de slag gingen lieten we die even voor wat het was.

Data-viz in 5 stappen

In 5 stappen kwamen we van een lijst gegevens tot een data-viz-drawing.

  • Stap 1. Data analyse, vind patronen in de gegevens.
  • Stap 2. Brainstorm, experimenteer en schets mogelijke vormen.
  • Stap 3. Bedenk regels voor het toepassen van die patronen.

  • Stap 4. Test de data+regels in de scenario’s.
  • Stap 5. Maak de tekening!


Op deze manier krijg je een bijzondere vertaling van de data. Kunstig en veel abstracter dan ik gewend ben. Maar heel bijzonder!

Muziekalbums

Weet je wat dit hier boven is? Dit is data uit de top 30 beste muziekalbums allertijden wereldwijd. Hier zie je de decennia waarin de albums uitkwamen (hoe meer ringen hoe ouder), land van herkomst (kleur), man of vrouw (symbool), 1 of meer mensen (streepjes in de cirkel) en van 1-28 (volgorde). Als je weet waarnaar je moet kijken kom je “Thriller” van Michael Jackson tegen en “21” van Adèle. Succes met vinden! Thuis heb ik het op m’n iPad opnieuw gedaan want er zaten nog wat foutjes in… perfectie hoeft ook hier niet maar het moet wel kloppen natuurlijk!

Conclusie

Ik vond het een leuke inspirerende cursus en een heerlijk dagje tekenen met bekenden en nieuwe mensen. Met nieuwe inzichten en inspiratie ging ik naar huis. Dank Stefanie en Goof voor het organiseren.

Nu alle data die ik overal om me heen zie niet allemaal tegelijk willen visualiseren….. 🙂

Geplaatst in Creatief denkwerk, Nieuws, Visueel werk en getagd met , , , , , , , .